Alles over de Vietnamese keuken door Xuan

Als er een land is waar letterlijk op de straat wordt gekookt en gegeten dan is het Vietnam. Het is een waar street food walhalla! Overal lopen vrouwen met draagbare keukentjes die ze op straat uitstallen en waarin de meest heerlijke gerechten worden bereid.

Wat typeert de Vietnamese keuken en welke ingrediënten zijn onmisbaar? We vroegen het onze collega Xuan, werkzaam in een van onze bedrijfsrestaurants en afkomstig uit Vietnam!

Waar kom je vandaan?
Ik kom uit Ben Tre, gelegen in de Mekong Delta in het zuiden van Vietnam. De stad wordt ook wel de kokosnootstad genoemd vanwege zijn grote kokosnootproductie.

Hoe belangrijk is eten in de Vietnamese cultuur?
Heel erg belangrijk! Wij eten in Vietnam veel vaker op een dag en niet maar drie keer zoals hier in Nederland.

Wat typeert de Vietnamese keuken en eetcultuur?
In de Vietnamese keuken wordt vooral gekookt met veel verse groenten. Daarnaast is rijst het basisingrediënt van bijna elke maaltijd. Als er geen rijst is dan zijn het noodles! Aan de rijst en noodles worden soep, groenten, vlees of vis toegevoegd. Daarnaast gebruiken we vele kruiden en specerijen die het eten heel lekker maken. Lichte maaltijden typeren de keuken, het is dus niet heel erg dikmakend.

Wat zijn typische Vietnamese tafelmanieren?
Je eet altijd met stokjes! Behalve de Vietnamese springroll, die kun je alleen maar met de hand eten. 

Wat is jouw lievelingsgerecht uit Vietnam en wat zijn jouw favoriete ingrediënten om mee te koken? 
Vietnamese Pho (spreek uit als ‘fuh’) is mijn favoriet! Het is een soep op basis van bouillon en traditioneel geserveerd met rijstnoodles, verschillende kruiden en rundvlees. De toppings maken de pho helemaal af, zoals taugé, lente uitjes, pinda’s en verse limoen. De favoriete ingrediënten waar ik dan ook het liefste mee kook zijn rundvlees, noodles en bouillon.

Heb je ook een nederlands lievelingsgerecht?
Jazeker, dat is hutspot!

Mis je iets uit de Vietnamese keuken hier in Nederland?
Cá Lóc Nuóng, dit is een visgerecht welke bestaat uit een hele vis. Deze vissoort is alleen in Vietnam verkrijgbaar, dus helaas niet in Nederland.

Wat is jouw favoriete Vietnamese street food gerecht? Zie je dit gerecht terug in Nederland?
Mijn favoriet is Banh Mi, een baguette met komkommer, zoetzure wortel, koriander, rettich, varkensvlees en vis- en sojasaus. Er bestaan inmiddels vele varianten. In Nederland zie je deze soms terug bij een Vietnamese nieuwjaarsbijeenkomst, waarbij we met z'n allen het Vietnamese nieuwjaar vieren en lekker gaan eten.

Maak zelf eens de typische Vietnamese springrolls! Het recept vind je hier

Top