Blauwe bessentaart met walnotencrisp

Ingrediënten (6-8 personen)
Voor het deeg
300 g zelfrijzend bakmeel
150 g witte basterdsuiker
1 mespunt zout
1 zakje vanille suiker
Geraspte schil van een halve citroen
200 g koude boter
1 ei (losgeklopt)

Voor de vulling
750 g blauwe bessen (vers of uit de vriezer)
50 g suiker
1/2 tl citroenrasp
3 middelgrote appels (geschild en in blokjes gesneden)

Voor de crisps
100 bruine suiker
2 tl kaneel
1 tl nootmuskaat
65 g witte tarwebloem
65 g gehakte walnoten of pecannoten
50 g havervlokken
115 g boter

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 155 °C. Vet de vorm in en bestuif met een beetje bloem. Doe het bakmeel, de basterdsuiker, het zout, de vanillesuiker of citroenrasp en 2/3 van het ei in een kom. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg deze toe aan je beslag. Kneed dit met de hand tot een samenhangend stevige deeg waar je geen stukjes boter meer in ziet. Bekleed de springvorm met het deeg. Zet de springvorm op een koel plaats te rusten. Meng in een kom de blauwe bessen, suiker, citroenrasp en de appels. Schep dit mengsel op het deeg. Meng de bruine suiker, kaneel, nootmuskaat, bloem, walnoten en havervlokken en druk dit mengsel met de handen door de boter totdat het geheel op krokante kruimels lijkt. Verdeel de kruimels gelijkmatig over het blauwe bessenmengsel en bak de taart in circa 70 minuten gaar. Laat de taart nog een uur afkoelen.
 
Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die meer anti-oxidanten bevatten dan bosbessen. Daarnaast bevat de bes, anthocyanine, de stof die de bosbes zijn blauwe kleur geeft. Deze stof blijkt ontstekingsremmend, anti-verouderend, cholesterolverlagend en beschermend tegen verschillende ziekten te werken. Bosbessen zijn dus super gezond! Dé periode voor bosbessen is van mei tot en met oktober. Maar buiten deze periode kun je voor deze taart ook ingevroren bosbessen gebruiken.

 

 

 

Top