Cantuccini

Ingrediënten
60 g zachte boter
250 g fijne kristalsuiker
2 eieren
Rasp van 1 citroen (of sinaasappel)
400 g bloem
1,5 tl bakpoeder
Snufje zout
150 g amandelen met vlies
3 el Vin Santo (heb je dit niet, gebruik dan een likeur naar keuze)

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Roer de boter met de suiker zacht en romig. Mix de eieren en de citroenrasp erdoor. Meng de gezeefde bloem, bakpoeder en snufje zout erdoor. En voeg tot slot de Vin Santo en de amandelen toe.

Maak van het deeg 2 of 3 lange worsten van ± 3 cm hoog en 5 cm breed. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat zo´n 8 cm van elkaar af. Bak ze ± 25 minuten tot ze goudgeel zijn, maar toch nog een beetje zacht. Haal ze uit de oven en leg ze op een snijplank (voorzichtig want ze zijn breekbaar!) en snijd ze met een scherp mes in schuine plakjes van ongeveer 2 cm dik.

Leg ze vervolgens op de snijkant op de bakplaat en bak ze nog ± 10 minuten, zodat ze verder uitdrogen. Ze zijn klaar als ze licht kleuren en wat donkerder zijn langs de randen. Laat ze goed afkoelen!

Je kunt ze in een afgesloten trommel minstens 2 weken bewaren, als ze dat tenminste halen... Doop ze, zoals de Italianen in Vin Santo een Italiaanse dessertwijn, maar ook lekker bij een kop koffie of cappuccino!
 
Deze beroemde amandelkoekjes werden bedacht in 1858 in de ‘fabbrica di cantucci’ van Antonio Mattei in het Italiaanse Prato.Cantucci vallen onder de zogenaamde “biscotti” dat wil zeggen dat de koekjes twee (bis) keer gebakken (cotto) worden. Er zijn veel verschillende variaties maar deze met amandelen is het meest bekend.
 
 
 
 
Top