Crema Catalana

Ingrediënten
Voor de bodem
150 gr bloem
100 gr boter (op kamertemperatuur)
75 gr suiker
½ ei
 
Voor de vulling
500 ml volle melk
1 vanillestokje
½ kaneelstokje
Rasp van ½ sinaasappel en van ½ citroen
7 eidooiers
95 gr fijne kristalsuiker
10 gr maïzena
Rietsuiker
 
Bereidingswijze
Meng de bloem, boter, suiker en het halve ei tot een deegbal. Rol deze in plasticfolie en leg 30 min. in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een langwerpige bakvorm met bakpapier. Rol het deeg uit en bedek de bodem en zijkant van de bakvorm. Leg hierop bakpapier met bakbonen en bak 15 min. in de oven. Verwijder daarna het papier en de bonen. Bak de bodem nog een keer 10 min. en laat afkoelen.
Verwarm de melk met de vanille, kaneel en de rasp in een steelpan. Breng langzaam aan de kook, neem de pan van het vuur en laat 15 min. intrekken. Doe de eidooiers, suiker en maïzena in een grote kom en klop tot een romig mengsel. Schenk de melk door een zeef en doe weer in de pan. Zet op middelhoog vuur en voeg vlak voor het begint te koken beetje bij beetje het eidooiermengsel toe. Klop ca. 7 min. of tot het mengsel indikt. Giet het mengsel op de gebakken taartbodem, dek af met een laagje bakpapier en zet voor minstens 2 uur in de koelkast.
Bestrooi de opgesteven taart tot slot met rietsuiker en verhit met een brandertje tot er een knapperig korstje ontstaat!
Top