De bewuste Bourgondiër - tips om verantwoord te genieten

Door onze diëtist Michelle Dingemanse.

Wie houdt er niet van goed eten? Juist, iedereen is dol op goed en lekker eten. Tegenwoordig is er een groot aanbod eten beschikbaar. Je hoeft maar de hoek om te lopen en er is alweer een nieuw eettentje. Vers gebakken frietjes en een lekkere milkshake. Loopt het water je al in de mond? Al dat aanbod is leuk en aardig, maar onze weegschaal wordt hier soms minder blij van. Hoe ga je als echte Bourgondiër om met al deze prikkels? Ik geef je een aantal tips:

  1. Veel plantaardige producten: wil je extra veel genieten, kies dan voor gezonde producten. Denk hierbij aan groenten, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten, noten en zaden. En ja, deze kun je echt heerlijk maken!
  2. Kies seizoensproducten: als we het hebben over bewuste keuzes, kunnen seizoensproducten niet ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan aardbeien in het voorjaar en de zomer. Op deze manier zorg je er ook voor dat het kostenplaatje laag blijft.
  3. Geniet echt: probeer bij alles wat je eet bewust te eten en te stoppen met eten wanneer je vol zit. Soms eten we gedachteloos en krijgen we ongemerkt teveel calorieën binnen.
  4. Beperk bewerkt: probeer bewerkte producten zoveel mogelijk te vermijden en te minderen. Denk aan bewerkt vlees, voorverpakte producten en kant-en-klaar maaltijden. Zeg nou eerlijk, echt bourgondisch genieten doe je met verse producten toch?
  5. Les je dorst met water: natuurlijk is frisdrank op zijn tijd lekker, maar zie dit echt als een verwenmomentje. Probeer je dorst hier niet mee te lessen. Kies voor water, thee of koffie om je dorst te lessen.

Meer inspiratie om een bewuste Bourgondiër te worden
Erica Rutten is dokter in de voedingswetenschappen en heeft het boek ‘De bewuste Bourgondiër’ geschreven. Deze titel sprak mij erg aan. Ze omschrijft hoe je van een ongezond voedingspatroon een gezond voedingspatroon maakt. Er worden voorbeelden van goede voedingsstoffen gegeven en je komt erachter hoe je welvaartsziektes kunt voorkomen. De informatie is goed onderbouwd en wetenschappelijk omschreven. Houd je meer van plaatjes en een goed kookboek? Lees dan eens ‘De Vegarevolutie’ van Lisa Steltenpool bijvoorbeeld. Steltenpool laat hierin zien dat veganistisch eten helemaal niet saai hoef te zijn.

 

               “Echt bourgondisch genieten doe je met verse producten!”

 

Deze blog kunnen we natuurlijk niet afsluiten zonder een heerlijk, gezond en bourgondisch recept. Dit recept is veganistisch en een van mijn lievelingsgerechten! Snel klaar, super smaakvol en vol goede voedingsstoffen.

Romige bonenpuree met gegrilde groente
Personen: twee
Benodigdheden:
400 gram witte bonen
1 teentje knoflook
2 eetlepels citroensap
3 eetlepels olijfolie
Basilicum of munt naar smaak
Pittige paprikapoeder
2 paprika’s
1 courgette
10 cherrytomaatjes
chilipoeder naar smaak
snufje zeezout

Bereidingswijze:

  • Zet de oven op 200 graden Celsius.
  • Snijd de paprika’s, courgette en cherrytomaatjes.
  • Leg deze in een ovenschaal en breng op smaak met de pittige paprikapoeder, 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel citroensap, chilipeper en een snufje zeezout. Meng alles goed door elkaar en zet in de oven voor 15 - 20 minuten.
  • Spoel de witte bonen af.
  • Verwarm de pan met 2 eetlepels olijfolie. Pers het teentje knoflook hierin uit.
  • Voeg de witte bonen toe en schep regelmatig om.
  • Na 10 minuten kun je de bonen pureren met een stamper of met een spatel.
  • Snijd de basilicum of munt en voeg toe aan de puree. Breng op smaak met wat chilipoeder, paprikapoeder en zeezout naar wens.
  • Schep de puree op een diep bord en leg de gegrilde groenten er bovenop.

Tip: maak het crunchy door een handje ongezouten noten kort te verwarmen in de pan en deze als topping te gebruiken. Ook kun je dit gerecht serveren op een bedje van sla met daarbij nog een kleine groene salade ernaast. 

Enjoy!

deel dit artikel

meer blog

Vijf tips om meer groenten te eten

Vijf tips om meer groenten te eten

LEES VERDER
Xuan - Appèl

Alles over de Vietnamese keuken door Xuan

LEES VERDER
Top