Duurzaam eten: hoe doe je dat?

Steeds meer mensen vinden duurzaam eten belangrijk en dat is niet zo vreemd: het is namelijk gezonder voor jezelf én beter voor het milieu. Maar wat maakt een product eigenlijk duurzaam en hoe zorg je ervoor dat je zelf bewuster met voedsel omgaat? Wij geven je een aantal tips om zo gezond, milieuvriendelijk én eerlijk mogelijk te eten.

Gebruik seizoensproducten
Het is eigenlijk heel vreemd: het hele jaar door zijn er in de supermarkt volop aardbeien, frambozen, bosbessen en andere typische zomerproducten te vinden. Het kost ontzettend veel energie om deze producten buiten het seizoen te verbouwen of importeren. Probeer daarom eens alleen seizoensproducten te kopen: dit is veel beter voor het milieu. Eet in de lente bijvoorbeeld veel groene bladgroenten, zoals spinazie en andijvie. In de herfst kun je gaan voor groenten, zoals spruiten, pompoen en bieten.

Kook met kliekjes
Ben je uitgegeten, maar heb je nog eten over? Gooi dit dan niet weg! Bewaarde restjes  in de koelkast of vriezer, zodat je ze kunt hergebruiken. Met overgebleven groente kun je bijvoorbeeld een lekkere groentesoep maken. Heb je gekookte pasta over? Maak dan een maaltijdsalade voor tijdens de lunch de volgende dag.

Minder vlees
Volgens het RIVM moeten we minder vlees gaan eten, dit is nodig voor het verminderen van de broeikasgassen. Probeer daarom eens wat minder vaak vlees te eten. Je kunt je vlees heel goed vervangen door bijvoorbeeld extra peulvruchten en noten. Meer weten over peulvruchten? Onze diëtist geeft je hier een aantal tips.

Eet lokaal!
Alle exotische producten die je tegenwoordig in de supermarkt kunt kopen zijn natuurlijk hartstikke lekker, maar niet heel duurzaam. Deze producten maken vaak een lange reis voordat ze in de Nederlandse supermarkten terechtkomen: dit is erg belastend voor het milieu. Daarnaast is het veel lastiger om de arbeidsomstandigheden waaronder deze producten zijn geproduceerd te controleren. Kijk daarom in de supermarkt eens waar je eten vandaan komt en probeer vooral lokale producten te kopen: daarmee steun je ook nog eens de Nederlandse boeren. Nog beter: haal je groenten en fruit bij een lokale boer of ga zelf aan de slag met een moestuintje. 

Appèl zorgt als bedrijfscateraar voor duurzame en gezonde bedrijfscatering. Ons concept Catering Lokaal draait bijvoorbeeld helemaal om topproducten van lokale leveranciers. Wil je meer informatie over onze duurzame catering? Neem contact met ons op via contact@appel.nl.

deel dit artikel

meer blog

Geniet bewust van je ontbijt in de ochtend

Geen tijd voor ontbijt? Gezonde ontbijttips & recepten

LEES VERDER
Complimentje

Geef meer complimenten #nationalecomplimentendag

LEES VERDER
Top