Geef meer complimenten #nationalecomplimentendag

Door onze diëtist Michelle Dingemanse.

"Leuke trui!". "Oh, dankjewel! Was maar een tientje hoor." Het klinkt zo makkelijk; complimentjes geven en ontvangen. Toch doen we het te weinig. En oh, wat vinden we het soms lastig om een compliment te ontvangen.

Dat gevoel als je bij de kapper bent geweest of je nieuwe schoenen draagt en iemand geeft je een compliment is best fijn, toch? Wij denken van wel. Daarnaast is waardering super goed voor je. Complimenten activeren namelijk het beloningscentrum waar dopamine aangemaakt wordt.  Een complimentje voelt als een beloning. Complimentjes vissen is dus zeker wat waard!

Het stukje waardering zit in de basisbehoefte van de mens. Onderwaardering is een rotgevoel en je gaat hierdoor minder hard je best doen. Probeer daarom altijd de mensen om je heen te waarderen. Geef gemeende complimentjes die direct gericht zijn op de persoon. Je zult merken dat de sfeer op de werkvloer vrolijker wordt. De sociale steun die je kunt halen uit collega's is een belangrijk onderdeel om vitaal te blijven. Sociale contacten zorgen namelijk voor een langer en gelukkiger leven.

Toch lastig om complimentjes te geven of ontvangen? Op 1 maart is het nationale complimentendag. Grijp je kans en zeg alles wat je goed of leuk vindt aan de mensen om je heen!

Hieronder wat inspiratie om de werkvloer positief te houden en jouw collega's te laten stralen. En laat complimentendag de perfecte dag zijn om met dit fijne voornemen te starten!

Deze blog is onderdeel van het Feel Good beleid. Het vitaliteitsbeleid van Appèl waarin we de componenten food, social, move en relax naar voren halen. Alles om vitale medewerkers te ondersteunen.

Top