Het geheim van een lang & gelukkig leven

100 jaar worden en dat ook nog eens gelukkig en in vitale gezondheid; kan dat? Wij hebben goed nieuws, ja! Tenminste, mensen die in de blauwe zones wonen wel. Deze zones liggen verspreid over de hele wereld en uit onderzoek is gebleken dat inwoners veel ouder worden en in goede gezondheid.
 
Klinkt fantastisch toch? In dit artikel vind je alle geheimen van de blauwe zones.
 
De blauwe zones
De gelukkigen wonen op het Italiaanse eiland Sardinië (3), Okinawa in Japan (5), Loma Linda in Californië (1), Nicoya in Costa Rica (2) en Ikaria (4), een geïsoleerd Grieks eiland. Onderzoeker Dan Buettner ontdekte dat de mensen op deze vijf plekken in goede gezondheid oud worden. Hoe? Volgens wetenschappers die het leven in de vijf blauwe zones hebben vergeleken is het geheim voeding, beweging, het hebben van een doel in je leven en een sterk sociaal netwerk. Bewoners van de blauwe zones richten tijd goed in, eten weinig vlees en bewerkt voedsel en doen niet aan extreme lichaamsoefening. Ze wandelen veel, tuinieren allemaal en laten de auto vaker staan.
 
Negen wijsheden
Het geheim voor een fijn en lang leven ligt niet in strenge diëten of extreem sporten maar in het vinden van jouw doel en het creëren van de juiste omgeving. Uit het onderzoek werden uiteindelijk negen gemeenschappelijke kenmerken gevonden.
In iedere blauwe zone leven ze volgens de volgende negen leefwijzen:
 
  1. Beweeg natuurlijk: neem nergens de lift of roltrap. Alles wat je bewegend kunt doen, doe je bewegend. Zorg dus voor natuurlijke beweging zoals wandelen en tuinieren. Bijna iedereen in de blauwe zones heeft een moestuin.
  2. Levensplan: voor welk doel spring jij vrolijk je bed uit? Ken je levensdoel! In Japan noemt men dit ‘Ikigai’ en in Costa Rica ‘Plan de vida’. Leven met een doel kan zelfs zeven jaar extra levensverwachting opleveren.
  3. Rust & plezier: loop niet te hard van stapel. Neem de tijd om te ontstressen, plezier te maken en neem rust waar je kunt. Dit kun je doen door te mediteren, een powernap te doen of een voor jou ontspannende en leuke activiteit.
  4. De 80 regel: stop met eten als je voor 80 procent vol zit. Op deze manier zorg je ervoor dat je niet gaat overeten en dus aankomt. Mensen in de blauwe zones eten hun kleinste maaltijd aan het einde van de dag. Diëten volgen ze niet.
  5. Plantaardig eten: alle soorten bonen zijn dagelijkse kost voor de inwoners van de blauwe zones. Vlees eten ze weinig, ongeveer vijf keer per maand. Als ze dit eten zijn het hele kleine porties.
  6. Familie: ouders en grootouders worden in huis verzorgd en iedereen is er voor elkaar. Familie staat op de eerste plaats. Ze gaan ook niet met pensioen, maar blijven altijd meehelpen op hun eigen tempo.
  7. Geloof: de gemeenschappen van de blauwe zones hebben verschillende geloven. Hierbij komen ze regelmatig samen en dit heeft een positieve invloed op de gezondheid. Ook zijn traditie en cultuur erg belangrijk.
  8. Vriendenkring: creëer de juiste omgeving om je heen met een fijn sociaal netwerk. De inwoners van Okinawa leven in een ‘moais’, een vriendengroep van vijf vrienden die je voor het leven behoudt! Zij vieren samen de kleinste dingen. Zingen, dansen en muziek zijn hierbij essentieel.
  9. Wijn is fijn: in de blauwe zones drinken ze regelmatig wijn, één à twee glaasjes bij de avondmaaltijd. Drink je nooit wijn, geen probleem, in sommige zones drinken ze dit niet. Nu niet ineens heel veel wijn gaan drinken, alles met mate en balans.
 
Ikigai; Iki, wat?
We zoomen in op één van de blauwe zones, namelijk het Japanse Okinawa. Hier ligt het dorp genaamd Ogimi. In dit dorp wonen de meeste gezonde en actieve honderdjarigen dan waar ook ter wereld! In Ogimi leven ze volgens de leefwijzen van de blauwe zone en noemen zij het ‘Ikigai’, los vertaald als ‘het geluk om altijd bezig te zijn’. Het is een unieke combinatie van passie, missie, beroep en roeping.
 
Volg je Ikigai
Een laatste tip van de Japanse bewoners; volg jouw passie en jouw unieke talent. Dit is de kracht om het beste van jezelf te geven. Heb je je Ikigai nog niet gevonden? Dan kan dit jouw volgende missie zijn!
 
Ben jij benieuwd naar de sleutels van de levensstijl in Ogimi? Lees het boek Ikigai van Francesc Miralles & Héctor García.
Top