Maak kennis met onze koffiekanjer Ellen Merkx

Maak kennis met onze koffiekanjer Ellen Merkx, 28 lentes jong en inmiddels alweer zes jaar werkzaam bij onze opdrachtgever Essent. Vier jaar geleden heeft Essent een espressobar geopend, die nu onder Appèl bekend staat als de ‘Powerbar’. Hier kunnen gasten op ieder moment van de dag genieten van een verse kop koffie, thee, yoghurt, sappen en powersnacks. Ellen is de barista en voorziet de bezoekers iedere dag weer van iets waar veel mensen in de ochtend niet zonder kunnen: koffie!

Wat doe je precies bij Appèl?
In de ‘Powerbar’ voorzie ik de gasten van heerlijke verse koffie, thee en verschillende lekkernijen. Daarnaast ben ik één dag per week werkzaam in het bedrijfsrestaurant. Als we evenementen hebben ben ik ook altijd van de partij om te helpen.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Elke werkdag is weer anders. Het opstarten en de werkzaamheden eromheen zijn vaak hetzelfde maar het zijn de gasten die je dag maken. Elke dag een ander gesprekje, dat maakt het zo leuk! Ook doe ik zelf mijn bestellingen en zorg ik dat alles gefactureerd en opgeslagen wordt.

Welke koffie vind je het leukst om te maken?
Cappuccino’s! Ik vind de reacties van de gasten altijd zo leuk als ik ze het kopje aanreik en ze zien dat het melkschuim een mooi hartje, appeltje of rosetta bevat. Vaak krijg ik dan de vraag of ik daar een sjabloon voor heb, daar moet ik altijd om lachen. Uiteraard laat ik ze meteen zien hoe ik het doe, daar komt geen sjabloon aan te pas hoor!

 

               “Er zijn vele factoren die meespelen bij een goede kop koffie!”

 

Wat is het geheim van goede koffie?
Er zijn vele factoren die meespelen bij een goede kop koffie. Het is belangrijk dat de kwaliteit constant is, je melkschuim moet bij elk kopje perfect zijn. Daarnaast moet de maling goed zijn, deze kan worden beïnvloed door de omgeving (licht, lucht en temperatuur). Door te kijken en te proeven check ik daarom regelmatig de maling om te zien of deze nog optimaal is. Bovendien is de temperatuur van de koffie en de melk erg belangrijk, niemand houdt van een te hete of te koude kop koffie. Alles moet dus met elkaar in verhouding staan, zo wordt elk kopje perfect. Dit is waar ik iedere keer weer naar streef.

Waar komt jouw passie voor koffie vandaan?
Mijn passie komt vooral uit mijn horeca verleden. Op een gegeven moment heb ik de overstap gemaakt naar catering omdat ik graag een andere uitdaging wilde aangaan. Uiteindelijk ben ik bij Essent begonnen. Anderhalf jaar heb ik op allerlei locaties gewerkt. Toen kwam Essent met het geniale idee om een koffiebar te openen. Daarbij was ik automatisch de aangewezen persoon om deze te gaan runnen. Omdat ik dit mocht opstarten ben ik me helemaal gaan verdiepen in de wereld van koffie. Door veel te oefenen werd ik steeds beter. Zo is de passie ontstaan! Door voor jezelf de lat steeds een stukje hoger te leggen word je beter in wat je doet.

Wat is jouw favoriete koffie?
Dat is de flat white. Dit is een dubbele espresso met een laagje melkschuim, lekker sterk dus!

Waar word je zelf blij van?
Ik word blij als ik zie dat mijn gasten tevreden zijn en het naar hun zin hebben. Het blijft natuurlijk een werkplek, maar toch is het prettig om te zien als ze tevreden een meeting of pauze ingaan. Wat ik ook altijd mooi vind om te zien is hoe de gasten geduldig in de rij wachten voor hun kopje koffie. Zij kunnen het ook ontzettend waarderen als ik de bestelling al klaar heb staan voor ze, er verschijnt dan een grote glimlach. Elke keer word ik daar weer zo blij van!

Wat is jouw favoriete seizoen?
Mijn favoriete seizoen qua koffie is natuurlijk de winter. De gezelligheid van een kopje koffie op een regenachtige koude dinsdagmiddag, dat heeft echt iets! Maar van elk seizoen proberen we iets te maken want een heerlijke verse ice tea of ice coffee in de zomer is ook heel gezellig! Dit zijn ook dingen waar ik me graag mee bezighoud; nieuwe drankjes verzinnen per seizoen.

Wat zijn de trends op koffiegebied?
Je ziet dat mensen graag goede koffie drinken en daarom vaak thuis ook een bonenmachine hebben staan. Op dit moment zijn de siropen van Monin erg populair bij Essent, dit zijn heerlijke smaakjes die je aan de koffie kunt toevoegen zoals karamel of kaneel.

deel dit artikel

meer blog

Geniet bewust van je ontbijt in de ochtend

Geen tijd voor ontbijt? Gezonde ontbijttips & recepten

LEES VERDER
Complimentje

Geef meer complimenten #nationalecomplimentendag

LEES VERDER
Top