Vijf tips om meer groenten te eten

Door onze diëtist Michelle Dingemanse.

Je mag pas van tafel als je alle groenten hebt opgegeten. Hoor je die stem nog in je achterhoofd? Yes, die moeders wisten wel wat goed voor je was. Voldoende groenten maar ook fruit eten verlaagt het risico op darmkanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Toch eten we vaak te weinig groenten. Slechts vijf procent van de Nederlanders eet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 gram groenten per dag. Ik geef je vijf praktische tips hoe je meer groenten gedurende dag kunt eten:

  1. Greens everywhere: eet heel de dag groenten door het toe te voegen aan je recepten en maaltijden. Voeg extra groenten toe aan je smoothie, op je boterham of in een salade.
  2. Snack groenten: aan einde van de middag heb je vaak trek. Probeer eens een gazpacho soepje of een bakje snackgroenten met een hummusdip. Weer eens wat anders!
  3. Verwerk groenten in je recepten:  maak je een recept of gerecht zonder groenten? Probeer er groenten in te verwerken. Maak bijvoorbeeld onderstaande groenteburger of voeg simpelweg aan je broodje kaas extra rauwkost toe. En wat dacht je van een groenteomelet?
  4. Spiralize it: iets nieuws uitproberen is altijd leuk. Met een spiralizer maak je courgette pasta. Heerlijk als variatie en caloriearm. Eet het in plaats van je pasta, verwerk het door een salade of voeg het als kleine side dish toe bij je maaltijd.
  5. Verstop ze: houd je niet zo van groenten, maar wil je toch gezonder eten? Verstop je groenten dan in sauzen of soepen. Voeg bijvoorbeeld geraspte wortel of courgette toe aan je pannenkoekenmix.

Malse groenteburger

Ingrediënten:
• 100 gram kikkererwten
• 50 gram doperwten
• 50 gram wortels
• 50 gram mais
• 1 kleine ui
• 1 teentje knoflook
• 5 eetlepels gemalen havermout (kan in de blender)
• 2 eetlepels olijfolie
• ¼ rode peper
• 1 ei
• 2 eetlepels Italiaanse kruiden
• Snufje zout en peper

Bereidingswijze:
1. Stop alle ingrediënten in de keukenmachine en mix het geheel of gebruik een staafmixer.
2. Maak vier burgers van het mengsel. Plakt het aan je vingers? Voeg nog wat extra havermout toe.
3. Verhit de pan en voeg olie toe. Bak de groenteburgers goudbruin.

Tip: maak kleinere burgertjes en verwerk ze door je salade!

Wil je meer inspiratie? Kijk eens bij onze recepten

deel dit artikel

meer blog

Xuan - Appèl

Alles over de Vietnamese keuken door Xuan

LEES VERDER
Voeg fruit en kruiden toe aan je water

Hoe drink je genoeg water in de zomer?

LEES VERDER
Top