Circulaire voeding bij provincie Overijssel

Gave producten produceren zonder uitbuiting van mens of milieu, is dat mogelijk? Michel Brans van Brans Oesterzwamkwekerij gelooft van wel. In ons bedrijfsrestaurant bij de provincie Overijssel hebben we zijn growkit staan; een speciale kit waar we oesterzwammen kweken op koffiedik en het vervolgens verwerken in de voeding die we aanbieden.

Michel kweekt oesterzwammen, niet op aarde maar op koffiedik. De zwammen worden vers verkocht of verwerkt tot bijvoorbeeld bitterballen. Wij zijn de eerste die de growkit van Michel gebruiken op locatie. In het restaurant van de provincie Overijssel kweken we zelf oesterzwammen. Eens in de twee weken hebben we ‘oogstdag’. We oogsten dan de oesterzwammen die onze gasten dagelijks hebben zien groeien. We verwerken de zwammen in de soep, salade of in een maaltijd.

Doordat zowel gasten als medewerkers het gehele proces van kweken, oogsten tot verwerking ervan zien, ontstaat er veel passie voor het product. Het team is trots op de oesterzwamsoep die ze zelf hebben gekweekt en de gasten vinden het geweldig om letterlijk te zien waar het product dat ze eten vandaan komt.

Geïnspireerd? Met de Brans mini Growkit kun je zelf aan de slag om ook thuis de lekkerste oesterzwammen op je eigen koffiedik te kweken.

Top