Duurzaamheid en mvo

De beste foodbeleving voor de wereld

Wij geloven dat we alleen de allerbeste foodbeleving kunnen realiseren als deze direct bijdraagt aan het geluk en de gezondheid van onze gasten in het bedrijfsrestaurant, onze medewerkers, onze samenleving en het milieu. We maken hierbij het verschil door:

  • Voeding: we inspireren onze gasten met bijzondere, smaakvolle en pure gerechten. We gebruiken lokale seizoensgroenten en -fruit en bieden een beperkt aanbod in dierlijke producten.
  • Circulair: we voorkomen voedselverspilling en onnodig verpakken en gebruiken alternatieven met een lage milieu-impact.
  • Social responsibility: we investeren in duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers en bieden plek aan medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.
  • Duurzame bedrijfsvoering: we verduurzamen onze bedrijfsvoering op alle vlakken. We zorgen voor een duurzame inkoop, gebruiken lokale producten en opereren zoveel mogelijk CO2 neutraal.

Meer plantaardig eten

Plantaardig eten is beter voor de gezondheid en het milieu. Een gerecht zonder vlees, vis of zuivel serveren? Echt niet zo ingewikkeld als veel mensen denken en ook nog eens heel lekker! Wij stimuleren en inspireren onze gasten daarom dagelijks met smaakvolle plantaardige producten en gerechten. We zijn hierin koploper; dit blijkt wel uit het feit dat wij het eerste out-of-home lid zijn van de Green Protein Alliance.

Op deze manier verminderen wij het aandeel dierlijke producten. We helpen onze gasten gezonde en duurzamere keuzes te maken door storytelling bij producten, leuke acties, ons inspiratiemagazine Accent en inspiratieweken in het restaurant.

Onze medewerkers inspireren we met nieuwe producten en recepten en ze inspireren elkaar door het delen van ideeën en succesverhalen in onze medewerkersapp Greet. Daarnaast geven we trainingen via onze Appèl Academy en bieden we tools in de vorm van een receptenweb en seizoenskalender.

 

“Wij stimuleren en inspireren onze gasten daarom dagelijks met smaakvolle plantaardige producten en gerechten.”

 

Circulair bedrijfsrestaurant

Afval voorkomen we of zetten we in als nieuwe grondstof. Zo gebruiken we ons koffiedik voor het kweken van oesterzwammen die vervolgens worden verwerkt tot vegetarische kroketten en soep. We minimaliseren ons afval door bulkverpakkingen, afbreekbare alternatieven of mono-materialen die beter recyclebaar zijn.

We gaan voedselverspilling in het bedrijfsrestaurant tegen door slim in te kopen. Daarnaast hanteren wij in onze restaurants het principe ‘no waste fresh taste’. We maken niet meer klaar dan nodig en zorgen voor passende portiegroottes.

Social responsibility

Appèl ziet het als haar verantwoordelijkheid om bewuste keuzes te maken voor mens en milieu. Wij geven onze maatschappelijke verantwoordelijkheid vorm door actief bij te dragen aan onze omgeving. We investeren in duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers. We besteden veel aandacht aan medewerkerstevredenheid, vitaliteit en veilige arbeidsomstandigheden. Bewijs hiervan is ons lage ziekteverzuim.

SROI
We bieden plek aan medewerkers met een beperking. Een mooi voorbeeld hiervan is Happiness bij Essent. Dit bedrijfsrestaurant wordt volledig gerund door talenten met een beperking.

Stichting Zandstaete
Jaarlijks schenken wij een deel van onze jaarwinst aan Stichting Zandstaete. Deze stichting ondersteunt lokale projecten die voor mensen persoonlijk veel betekenen.

Duurzame bedrijfsvoering

Duurzame inkoop
Bij de keuze van leveranciers en producten zoeken we continu naar duurzamere mogelijkheden. Zo voeren we producten met een erkend duurzaamheidskeurmerk in ons assortiment en gebruiken we schoonmaakproducten met een lagere milieubelasting.

Lokale producten
Om de foodmiles van onze producten te beperken werken wij veel met lokale producenten. Samenwerken met je directe omgeving zorgt voor het beste resultaat en kent alleen winnaars. Medewerkers genieten van eerlijke, ambachtelijke smaken en plaatselijke ondernemers creëren een smaakvol podium voor hun producten. Daarnaast besparen we op transportkilometers.

CO2 neutraal
Onze CO2 Footprint 2017 was 918 tCO2e, een relatieve reductie van 12% ten opzichte van 2016. Het is ons streven om CO2-neutraal te opereren. Ons hoofdkantoor is daarom bewust niet aangesloten op gas. De 450 zonnepanelen zorgen voor onze energie en met een daglicht- en aanwezigheidsgestuurde LED verlichting beperken we ons verbruik. In onze bedrijfsrestaurants maken we gebruik van een energieplan om het verbruik te verduurzamen.

Als erkenning van onze inspanningen om onze bedrijfsvoering continu te verbeteren is ons kwaliteitsmanagementsysteem met geïntegreerd milieumanagementsysteem ISO 9001 en ISO14001 gecertificeerd. Daarnaast zijn we gecertificeerd voor de MVO Wijzer (ISO26000). Onze bedrijfscatering is een uitstekende aanvulling op elke duurzame bedrijfsvoering. 

Meer weten over ons duurzaamheidsprogramma? Wij inspireren je graag. Neem contact op met onze duurzaamheidsspecialist Cecile Theunissen via ctheunissen@appel.nl of 073 - 707 41 36.

Top