Leer alles over de tortilla

Het meest bekende gerecht uit de Mexicaanse keuken is de tortilla. Deze van maïs- of tarwemeel gemaakte pannenkoek maak je op verschillende manieren klaar. Of er sprake is van een enchilada, burrito, fajita, quesadilla of taco wordt met name bepaald door de ingrediëntkeuze (maïsmeel of tarwemeel), de bereidingswijze (ovenbereid of gegrild) en de presentatiewijze (gevouwen/dubbelgeslagen, dan wel opgerold). Wij vertellen je meer!

Enchilada
Een enchilada is een maïstortilla bedekt met een saus van tomaat en rode peper. Je vult de tortilla met een combinatie van vlees (meestal kip), kaas, bonen, aardappelen en groenten. Vervolgens rol je de tortilla op en giet je er een salsa overheen. Voeg nog wat room en kaas toe, bereid even in de oven en klaar is Kees, oh nee Juan!

Burrito
​Een grote, opgerolde tarwetortilla gevuld met wat je maar wilt; dat is een burrito. Wat een burrito een burrito maakt zijn de bonen, zorg dus dat je deze altijd gebruikt. Varieer er verder op los met vlees (meestal gehakt of kip) en top ‘m af met kaas.

Taco
De taco is een kleine, gevouwen maïstortilla. Echte Mexicaanse taco’s zijn van zachte tortilla’s gemaakt, niet van die harde die breken zodra je ze aanraakt. Vul de tortilla met vlees of vis, koriander en uitjes. Combineer met een rode of groene salsa en eet de taco lekker uit het vuistje.

Fajita
De belangrijkste ingrediënten voor een fajita zijn rund- en/of kippenvlees, uien en jalapeño’s. Meestal wordt alles los van elkaar geserveerd met daarbij guacamole, salsa en kaas. Verder mogen sla, tomaat en een tarwetortilla natuurlijk niet ontbreken. Aan tafel rol je de tortilla zelf nog op tot een soort burrito, maar dan met iets andere ingrediënten.

Tip! Ga voor een vegetarische variant en kies bijvoorbeeld de kipstuckjes van De Vegetarische Slager.

Quesadilla
Een quesadilla is meestal gemaakt van een maïstortilla, maar tarwe mag ook. Zolang het maar twee tortilla’s op elkaar zijn, gevuld met vlees en kaas. Dan bakken in de pan zodat de kaas smelt en alle losse onderdelen een smeuïg geheel worden. In punten snijden en snacken maar!

Tip! Maak deze heerlijk burrito met chili sin carne eens. 

Top