Back to school
Als Appèl zijn we trots op onze rol als eerste cateraar die het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen heeft ondertekend.
Al jarenlang zijn we nauw betrokken bij de ontwikkeling van gezonde voeding in schoolkantines en nemen we actief deel aan kennissessies met andere akkoordpartners. In samenwerking met JOGG en het Voedingscentrum werken we momenteel aan de vernieuwing en aanscherping van de richtlijnen voor een ‘Gezonde Schoolkantine’ voor 2026.
Onze werkwijze met de richtlijnen
Dagelijks werken we op 365 mbo- en voortgezet onderwijsscholen door heel Nederland met de richtlijnen ‘Gezonde Schoolkantine’. Het gebruik van de richtlijnen voor gezondere kantines is inmiddels de norm geworden binnen onze dienstverlening in het onderwijs. Als ondertekenaar van het Akkoord hebben we ons gecommitteerd aan minimaal het Zilver-niveau, wat vrijwel altijd overeenkomt met de wensen van de scholen.
Ons assortiment is standaard op Zilver-niveau en dankzij onze uitgebreide kennis en ervaring kunnen we vaak eenvoudig de stap naar Goud maken. Dit doen we door de presentatie in onze counters aan te passen, bijvoorbeeld door meer gezonde keuzes aan te bieden en minder oven- of bladerdeegsnacks. Zowel Zilver als Goud zijn haalbare doelen zonder concessies te doen aan de kwaliteit van onze producten. Hiervoor hebben we eigen productlijnen ontwikkeld die lekker zijn én voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum, zoals onze kaas, broodjes en panini’s.
Mooi voorbeeld: stokbroodje kruidenboter
Een mooi voorbeeld van ons succes is het stokbroodje kruidenboter. Na een aanscherping van de richtlijnen werd dit geliefde product vervangen door een minder populaire, maar wel gezonde variant. Dit leidde tot een handtekeningenactie door leerlingen, waarna wij samen met onze producent een nieuw stokbroodje kruidenboter ontwikkelden. Deze voldoet aan de richtlijnen en smaakt daarbij ook nog eens erg lekker! Dit voorbeeld laat zien hoe we onszelf constant uitdagen om gezondere producten te ontwikkelen die aanslaan bij de doelgroep.


Initiatieven voor gezondere schoolkantines
Om onze schoolkantines gezonder te maken, trainen we nieuwe collega’s op locatie zodat zij de richtlijnen begrijpen en kunnen toepassen. Uit ervaring weten we hoe belangrijk het is om de collega’s op de werkvloer mee te nemen. Zij maken de kantine echt gezonder! We hebben speciale recepturen ontwikkeld die eenvoudig te bereiden zijn en voldoen aan de gezonde standaarden. Daarnaast prijzen we gezondere producten aantrekkelijk, zodat de gezonde keuze ook financieel aantrekkelijk is voor leerlingen.
Ook speelt signing en communicatie een cruciale rol in onze strategie. Met behulp van narrowcasting bereiken we onze jonge doelgroep effectief door middel van bewegende beelden. Frisse en moderne visuals die continu op de schermen worden afgespeeld, verleiden onze gasten om gezondere keuzes te maken. Bovendien is dit een duurzame oplossing, aangezien we niet voor elke wijziging nieuwe signing hoeven te drukken en versturen naar al onze locaties.
Back to school
In het nieuwe schooljaar zetten we ons weer volop in voor gezonde voeding op scholen, in lijn met de doelstellingen van het Akkoord. We vinden het belangrijk dat leerlingen op school gestimuleerd worden om gezond te eten. Daarom blijven we streven naar verbetering en vernieuwing, zodat we ook in de toekomst een voorloper blijven in het bevorderen van gezonde voeding voor jongeren. We gaan ons het komende jaar voornamelijk focussen op nieuwe recepten voor een gevarieerder aanbod, blijven zicht houden op de betaalbaarheid van het assortiment en zijn bezig met de ontwikkeling van onze eigen producten die voldoen aan de richtlijnen.