Zoek je iets anders?


Nieuws | Opvang voor Oekraïense vluchtelingen

Appèl verzorgt eten en drinken voor 1200 Oekraïense vluchtelingen

Samen met gemeente ’s-Hertogenbosch maakt Appèl de opvang van 1200 vluchtelingen in twee leegstaande kantoorgebouwen mogelijk. De kantoorpanden worden omgebouwd tot opvanghotels en Appèl voorziet de opgevangen vluchtelingen van drie maaltijden per dag.

We doen ons best om deze mensen, die zoveel verschrikkelijks hebben meegemaakt, zo goed mogelijk op te vangen en doen dat met onze gastvrije medewerkers en bijvoorbeeld met communicatiemateriaal in het Oekraïens. Vanuit de gemeente zijn er Oekraïens sprekende gastvrouwen aanwezig die de verwelkoming en check-in verzorgen.

In het pand hebben we een buffetruimte ingericht waar wij ontbijt, lunch en diner serveren. De ruimte is voorzien van lange tafels met manden en schalen en uiteraard is er koffie en thee en staan er koelkasten met (fris)dranken. Men eet de maaltijden in een van de gemeenschappelijk huiskamers of op de eigen kamers.

Al met al is het een flinke klus om in een paar dagen en uit het niets een restaurant op te zetten, op een plek die daar eigenlijk niet op voorzien is. Gelukkig hebben wij vaker met dit bijltje gehakt en is ons operationele team wel wat gewend. Afgelopen maandag zijn de eerste gezinnen opgevangen en langzaamaan stroomt de eerste opvanglocatie vol, totdat de capaciteit van 220 gasten bereikt is.

Begin volgende week starten we met het inrichten van de tweede locatie, die met 1000 bedden aanzienlijk groter zal zijn. In dit grotere kantoorpand zijn meer keukenfaciliteiten en een bedrijfsrestaurant aanwezig, dus hier hebben we meer opties in hetgeen we aan kunnen bieden.

Vanuit ons servicekantoor draagt iedereen een steentje bij om de vluchtelingen een zo zacht mogelijke landing te geven. Voor de kinderen zamelen we onder al onze collega’s, knuffels, spelletjes en speelgoed in en veel van onze kantoormedewerkers zullen de komende periode fysiek ondersteunen op de beide locaties.

Het is goed om te zien hoe we samen met onze partners een bijdrage kunnen leveren aan het verwelkomen van de vluchtelingen in Nederland.