Zoek je iets anders?


Nieuws | Samenwerkingen

Met Seasogood's visvrije tonijn zetten we een belangrijke stap in de eiwittransitie

Het ziet er hetzelfde uit en smaakt wel heel bekend… het is tonijn uit een blikje, maar dan plantaardig! Vanaf deze maand vervangt Appèl de bliktonijn door de vegan variant van Seasogood. Zo maken we ons assortiment weer een beetje duurzamer, terwijl je kunt blijven genieten van lekkere gerechten met tonijn.

“Als cateraar zijn we voortdurend stappen aan het maken om het beter te doen voor de planeet,” vertelt Floris Gerrits, menu engineer bij Appèl. “We verminderen onze CO2-uitstoot en verduurzamen ons assortiment. Met de introductie van de plantaardige tonijn van Seasogood zetten we een belangrijke stap in de eiwittransitie, de overgang van dierlijke naar plantaardige proteïnen.” Als eerste contractcateraar gaan we op al onze locaties over op Seasogood.

Seasogood is de eerste ontwikkelaar van ‘vegan vis’ in het conservenschap. Eigenaar Michael Luesink, die ook BOON op zijn naam heeft staan, vertelt: “We willen laten zien dat plantaardig eten heel lekker kan zijn. We maken de smaak en textuur zo goed mogelijk na. Dit is juist een product voor de visliefhebbers!” We moeten zuinig zijn op het leven in onze oceanen, vindt Seasogood. Tonijn is bijna uitgestorven, maar toch worden er grote hoeveelheden binnengehaald. En bij de vangst komen ook dolfijnen, schildpadden en andere vissoorten in het net terecht. Daarom is het zo belangrijk om in actie te komen en samen de zeeën te beschermen.

VERTROUWDE TONIJNBELEVING

Om te testen hoe Seasogood in de smaak valt, hebben we een blinde test gedaan op locatie. “Helemaal niemand merkte verschil!” zegt Floris. “Vooral bij bereidingen als een tonijnsalade is de tonijn er toch meer voor het mondgevoel. Je proeft meer de andere smaken zoals ui en mayonaise. De beleving zelf heb je met Seasogood ook!”

GEZONDE(RE) variant

Veel mensen eten vis vanwege de gezonde omega 3-vetzuren en essentiële aminozuren, dus die vind je ook in de plantaardige tonijn van Seasogood. Michael: “We vinden het belangrijk dat het niet alleen qua smaak, maar ook qua voedingswaarden een volwaardige vervanger is. Vis is zo gezond omdat ze zeewieren en algen eten. We skip the middle!” Seasogood scoort dan ook een A op de Nutriscore.

“We vinden het waanzinnig dat Appèl als eerste cateraar deze stap zet! Hopelijk zijn er heel veel cateraars die duurzaamheid belangrijk vinden en dit voorbeeld gaan volgen.” Ben je benieuwd naar de tonijn van Seasogood? Kom proeven in een van onze restaurants of bezoek de website.

Sinds 2020 zit Seasogood in het assortiment van Albert Heijn, Crisp en Plus. Met Appèl stappen ze ook in de cateringbranche. Michael: “We vinden het belangrijk dat we in veel kanalen te vinden zijn, want de plantaardige consument shopt doorgaans niet bij de visconserven waar onze blikjes liggen. Bij cateringconcepten kunnen mensen alsnog kennis met ons maken en direct proeven hoe het in de bereiding smaakt.”